Kulinarne rady dla koleżanki


Tobie nie pora się tam wybierać,
radzę się dobrym boczkiem obżerać!
Kilka Ci wersji zaproponuję,
Ty nie wytrzymasz i go spróbujesz!

Dość już gdybania i narzekania,
z boczku zrób sobie wspaniałe dania.
Wiem, że są smaczne, daję Ci słowo,
zrób na początek zupę grochową!

Jak będziesz chciała go do przekąski,
to odkrój boczku plasterek wąski.
Jak na śniadanie to z jajecznicą,
z groszkiem, fasolą i soczewicą.

Może być również boczek z grzybami,
z kapustą z beczki i ze śliwkami,
boczek na ostro, boczek smażony,
boczek wędzony, boczek duszony.

A jak na działce to boczek z grilla,
zrobisz go sama - to tylko chwila!
Na obiad z groszkiem i makaronem,
będzie wspaniałe "danie zielone"!

A na sam koniec życzę Smacznego!
już nie uprzedzaj się tak do niego!

    dn.28.06.2011r.
autor - Jadwiga Urszula Szczęśniak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz